Als een woningeigenaar zijn woning verkoopt of verhuurt, moet hij in het bezit zijn van een geldig energielabel. Is er nog geen geldig geregistreerd energielabel? Dan kan een nieuw energielabel worden aangevraagd bij een energieadviseur. Een energieadviseur is te vinden via Centraal register techniek.
Voor het registreren van een energielabel komt een energieadviseur langs om de woning op te nemen en vervolgens een energieprestatieberekening te maken. Gemiddeld neemt de woningopname tussen de 1,5 en 2 uur in beslag. Afhankelijk van de complexiteit van de woning zal de woningopname langer of korter duren.
Na registratie door een energieadviseur ontvangt de woningeigenaar een afschrift van het energielabel van de energieadviseur. Energieadviseurs kunnen een afschrift van het energielabel downloaden vanuit de EP-online database. Bij verkoop is het label dat staat geregistreerd in EP-online altijd leidend. De energielabels zijn na de e-registratie terug te vinden op de websites: www.ep-online.nl of www.zoekjeenergielabel.nl
Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een geldig energielabel verplicht. Het energielabel voor woningen is een instrument dat inzicht geeft in de energieprestatie van de woning en verbetermogelijkheden voor isolatie en installaties. Dat geeft de woningeigenaar handelingsperspectief. Hiermee kan de woning verder worden verduurzaamd, energiekosten worden bespaard en het wooncomfort toenemen.
Woningeigenaren zijn verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Er gelden enkele uitzonderingen. Een koper of huurder kan in de registratiedatabase van bovengenoemde websites zien of voor het betreffende adres al een geldig energielabel geregistreerd is.
Daarnaast is het verplicht om de energieprestatie-indicator (de labelklasse) van een geldig energielabel weer te geven wanneer een woning te koop of te huur wordt aangeboden via advertenties in commerciële media.
Energielabel 10 jaar geldig
Een energielabel is 10 jaar geldig. De ‘geldig tot’-datum staat vermeld op het label. Er is geen verplichting om geldige energielabels te vervangen als de bepalingsmethode verandert. Ook worden al geldige energielabels niet omgezet op het moment dat de bepalingsmethode verandert. Als op het moment van verhuur of verkoop de geldigheidsdatum van een energielabel is overschreden, vraagt u een nieuw energielabel aan.
Meer informatie valt terug te lezen op www.rvo.nl. Hier komt bovengenoemde informatie vandaan.